Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ασβέστιο και διατροφή

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ειδικά οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και μείωση της οστικής υγείας από μία ηλικία και μετά. Ακόμα κι αν το ασβέστιο περιέχεται σε πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά, μπορεί παρόλα αυτά να μην προσλαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, όμως τα άτομα με αλλεργίες γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές ασβεστίου για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, ο σολομός, οι σαρδέλες, τα μύδια και τα στρείδια.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα: Αν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να τα καταναλώνετε καθημερινά για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε ασβέστιο σας. Προτιμήστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, τυρί και γιαούρτι. Αν δεν σας αρέσει να πίνετε γάλα, προσθέστε λίγο γάλα στα δημητριακά πρωινού ή τον καφέ σας, για να ξεκινήσετε την ημέρα σας σωστά.
Συμπληρώματα ασβεστίου: Αν δεν μπορείτε ή δε θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου. Πριν ξεκινήσετε όμως να παίρνετε χάπια ή βιταμίνες, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε και τα οποία μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα συμπληρώματα ασβεστίου.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το μπρόκολο έχουν 179 και 94 γραμμάρια ασβεστίου ανά μερίδα, αντίστοιχα. Αν μέχρι τώρα δε δείχνατε ιδιαίτερη προτίμηση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξανασκεφτείτε το.
Μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, καφεΐνης και αλατιού: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών (π.χ. από επαγγελματίες αθλητές) μπορεί να μειώσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά σας. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από το κανονικό καφεΐνης, αλατιού και ανθρακούχων αναψυκτικών μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε απολαύστε τα με μέτρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail